African Music and Dance Festival, June 2010

ICICLE CREEK MUSIC CENTER, LEAVENWORTH, WA


This program offered college credit through Seattle Pacific University, for attending seminars, discussions, informal performances, workshops, masterclasses and live concerts. The eminent guest list included composer Kwabena Nketia (Ghana), musicologist Kofi Agawu (Princeton), pianist George Francois (New York), violinist Rachel Barton Pine (Chicago), dancer, drummer and storyteller Kofi Anang (Seattle), masterdrummer Obo Addy and his dance troupe (Portland), cellist Sally Singer (Leavenworth), and Amy Rubin (Seattle).

Course Description: The Festival, jointly presented by Icicle Creek Center for the Arts and Sankusem in Leavenworth, WA, offered a five-day series of workshops, lectures, and performances showcasing African culture through music and dance in a spectacular mountain retreat setting in the Cascades. Noted scholars and musicians include Leading Ghanaian Ethnomusicologist/Composer/Author Professor Emeritus J.H. Kwabena Nketia, Princeton Musicologist Kofi Agawu, virtuoso violinist Rachel Barton Pine, Ghanaian Master Drummer Obo Addy and his Okropong Drum and Dance Ensemble, Ghanaian pianist Dr. George Fran├žois,and the Icicle Creek Piano Trio: Jennifer Caine, violin; Sally Singer, cello; Oksana Ezhokina, piano.  

Course Objectives:  Students were introduced to current scholarly thought on aspects of African music and dance, explored contemporary African music repertoire for Western instruments such as the violin, cello, and piano, and learned some traditional drumming and dance forms. African music repertoire that can be used in music education and performance was also presented.

 

AFRICAN FESTIVAL DAILY SCHEDULE: 34 Hours

Sunday June 13th

2:00 pm - 3:00 pm- Registration: Canyon Wren Recital Hall

3:00 pm - 5:00 pm- Seminar/discussion: Current contemporary scholarly thought on aspects of African Music. Faculty: Professor Kwabena Nketia (composer, ethnomusicologist); Professor Kofi Agawu (musicologist, theorist). (3 hours)

7:30 pm -9:30 pm- Talk/interview on current contemporary scholarly thought on aspects of African Music. Faculty:Professor Kwabena Nketia (composer, ethnomusicologist); Professor Kofi Agawu (musicologist, theorist) Radio Broadcast (2 hours)


Monday June 14th

10:00 am - 12:00 pm- Seminar/discussion:  Current contemporary scholarly thought on aspects of African Music. Faculty: Professor Kwabena Nketia (composer, ethnomusicologist); Professor Kofi Agawu (musicologist, theorist). (2 hours)

1:30 pm - 3:30 pm- Masterclass/Workshops on African derived Music Compositions (strings/piano). Faculty: Dr. Sally Singer (cellist); Dr. George Francois (pianist). (2 hours)

4:00 pm -5:00 pm- Story Telling at A Book for All Seasons: George Francois, Sally Singer

7:30 pm - 9:30 pm- Talk: Current contemporary scholarly thought on aspects of African Music. Faculty: Professor Kofi Agawu (musicologist, theorist); Professor Kwabena Nketia (composer, ethnomusicologist) Radio Broadcast (2 hours)

Tuesday June 15th

10:00 am - 12:00 pm- Seminar/discussion:  Current contemporary scholarly thought on aspects of African Music. Faculty: Professor Kwabena Nketia (composer, ethnomusicologist); Professor Kofi Agawu (musicologist, theorist). (2 hours)

1:30 pm - 4:30 pm-  Violin Performance Master Class on Classical or World Music. Faculty: Rachel Barton Pine. Accompanist: Dr. Oksana Ezhokina (piano). (3 hours)

Rachel Barton Pine concert 7:30 pm - 9:00 pm  


Wednesday June 16th

10:00 am - 12:00 pm- Presentation: African/African-American Music Repertoire in Music Education. Faculty: Rachel Barton Pine (2 hours)

1:30 pm - 4:30 pm-  Violin Performance Master Class on Classical or World Music. Faculty: Rachel Barton Pine. Accompanist: Dr. Oksana Ezhokina (piano). (3 hours)

5:00 pm - 7:00 pm- Teaching Dance Demonstrations of Traditional and Contemporary African Dance: (for dancers and choreographers). Faculty: Master Drummer Obo Addy and the Okropong Drumming and Dance Ensemble. (2 hours)

Thursday June 17th

9:00 am - 12:00 pm- Teaching Drum Demonstrations of Traditional and Contemporary African Dance: Faculty: Master Drummer Obo Addy and the Okropong Drumming and Dance Ensemble. (3 hours)

3:00 pm -5:00 pm - DANCING TO THE BEAT OF A DIFFERENT DRUMMER: 3 films about composer/pianist Amy Rubin's field work as a Fulbright scholar in Ghana. (Guest Faculty) Amy Rubin  (2 hours)

7:30 pm - 9:30 pm  Public Concert: Rachel Barton Pine, Sally Singer, George Francois, Master Drummer Obo Addy and the Okropong Drumming and Dance Ensemble, Jennifer Caine, Oksana Ezhokina, and Selected Student Performers. (2 hours)